Jak bylo na lyžařském výcviku

Rozbalte si informace


26Úno, 2018

Postřehy z lyžařského výcviku


Je pátého února – do startu XXIII. zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu zbývají 4 dny. Skupina nadšených jihočeských amatérských sportovců ze ZŠ Linecká Český Krumlov se však vydává na vlastní olympiádu – akci nesrovnatelně menší, avšak srovnatelně významnou. Hostitelem tohoto ročníku „předolympijského“ lyžařského výchovně-vzdělávacího zájezdu (LVVZ – konečně víme, co tato zkratka znamená) školy se stal hotel Stella v obci Špičák pod stejnojmenným šumavským vrcholem.

V pondělí, těsně po příjezdu a ubytování v na první pohled nikterak nádherném, ale překvapivě velmi útulném hotelu, čekala na naše sportovce první zkouška – rozřazení. Někteří předvedli velkolepé výkony, čím se zařadili do družstva pokročilých lyžařů. Ti, jejichž výkony oslnily naše instruktory méně, vytvořili lyžařské družstvo „Béčko“.

V následujících dnech probíhala pod vedením instruktorů Jakuba a p. učitele Balouna tréninková průprava na předem vypsaný čtvrteční ostrý start ve slalomu. Pozitivním zjištěním každého večera byly dvě věci. Za prvé – všichni účastníci jsou živí a zdraví (to druhé v rámci možností) a za druhé – „hurá, zlepšujeme se v technice a baví nás to!“ Lyžařská příprava probíhala dvakrát denně, vždy dvě a půl hodiny v dopoledních a dvě a půl hodiny v odpoledních hodinách. Zde je nutno podotknout, že kromě středy nám také přálo počasí – svítilo slunce, a když ne, tak alespoň nefoukal vítr a nesněžilo, což zajisté přispělo k hladkému průběhu a plnohodnotnému lyžařskému zážitku.

Čas mezi výcvikem každý trávil podle svého uvážení. Přesto měl jednoho společného jmenovatele – jídlo. Spousty výborného jídla. Jeho přípravu měl na starosti personál restaurace našeho hotelu a nutno říci – bravo! Snídaně, obědy i večeře probíhaly formou bufetu. Každý tak měl příležitost se dosyta najíst a doplnit chybějící energii. Večerní společný program byl plný teorie o bezpečnosti lyžování, instruktážních videí (filmy Orel Eddie a především Kokosy na sněhu), připravených společenských aktivit a her. Pokud někdo neměl zájem se nepovinných částí programu účastnit, mohl využít bohatě vybavené společenské místnosti hotelu (fotbálek, kulečník, airhokej, pingpong). Aby byl zajištěn čas na kvalitní regeneraci, bylo nutno stanovit večerku na 22:00 a zároveň ranní budíček na 7:00.

Ve čtvrtek nastal čas avizovaného super G slalomu o deseti brankách na svahu tak mírném, že člověk div neklouzal směrem nahoru. Tento terén byl zvolen především s ohledem na zmiňované „béčko“. Všichni závodníci předvedli životní a dechberoucí výkony. Večer se konalo slavnostní vyhlášení vítězů završené společnou diskotékou a večerkou prodlouženou do půlnoci, což většina zúčastněných nadšeně kvitovala.

V pátek ráno jsme i přes spánkový deficit (prodloužená večerka byla využita stoprocentně) vyrazili naposledy užít skvělých svahů místního skiareálu. Po lyžování následoval rychlý oběd a odjezd zpět do Českého Krumlova. Doufám, že mohu mluvit za všechny zúčastněné žáky a učitele, když řeknu, že jsme si „lyžák“ velice užili a mrzí nás, že jsme se museli vracet zpátky domů již po necelém týdnu.

Mgr. Richard Baloun

fotky zde